Relative strength index RSI

Vom vorbi despre un indicator important – Indicele puterii relative (relative strength index sau prescurtat RSI).

RSI este unul dintre cei mai cunoscuti si populari indicatori. A fost elaborat la mijlocul anilor 70 de catre G. Wilder. El determina forta ursilor (vanzatorilor) sau taurilor(cumparatorilor) pe o anumita perioada (zile, ore). Criteriul fundamental, la calcularea RSI, este pretul de inchidere in decursul acestei perioade (n). Indicele este calculat dupa urmatoarea formula:

RSI = 100 – [100/(1+RS)],

unde RS(n) = AVup/AVdown

AVup – valoare medie a preturilor de inchidere calculate pentru perioada n, care au fost mai mari decat cele anterioare.

AVdown – valoare medie a preturilor de inchidere, care au fost mai mici decat cele anterioare.

Cel mai des sunt folosite perioadele de 14 si 9. Conform statisticii, in aceste perioade Indicele RSI da semnale mai precise.

Indicele puterii relative, in esenta, este un indice de anticipare (dupa comportamentul lui se poate aprecia deplasarea ulterioara a preturilor) sau confirmare (indica schimbarile curente de pret). Atingerea zonelor extreme este semnalul de baza pe care il da acest oscilator – 30% - 70%. Mai jos de nivelul 30% se afla zona oversold (subevaluat), iar mai sus de 70% - zona overbought (supraevaluat).

Intrarea indicatorului in zona oversold (30%) si revenirea deasupra acestui procent, presupune ca scaderea nu mai poate continua. Si invers, daca RSI trece zona overbought (70%) si revine sub ea, o crestere in continuare are o probabilitate scazuta. Deci, la trecerea nivelului 30% de jos in sus, se formeaza semnale de cumparare, la trecerea nivelului 70% de sus in jos, se formeaza semnale de vanzare.

Nivelul optim pentru cumparare este 25%. Pentru vanzare 75%. In trendurile ascendende se recomanda folosirea nivelului 20% si 80%, iar in trendul lateral 30% si 70%.

Semnalul de cumparare sau vanzare este punctul de iesire a RSI din aceste nivele. Un RSI cu o perioada scurta care intra in zona de extrema si un RSI cu perioada lunga care nu intra in aceasta zona, denota o intoarcere a trendului cu o trecere lina. Un RSI cu o perioada lunga care intra in zona de extrema, indica un trend puternic si o deplasare accentuata a pretului.

Indicele fortei relative poate fixa schimbarile cele mai putin accentuate si mai scurte. Un semnal clar privind schimbarea trendului poate fi inregistrat numai cand RSI este format - cand lumanarea aferenta s-a inchis.

Toate metodele analizei tehnice pot fi aplicate impreuna cu Indicele puterii relative. De multe ori, dinamica RSI anticipeaza cu cateva perioade dinamica preturilor. Astfel, daca RSI sparge linia de suport a trendului in ascensiune, este un semnal de vanzare. Daca linia de rezistenta a unui trend descendent este sparta de RSI, se formeaza semnalul de cumparare.

Indicele puterii relative este considerat unul dintre cei mai comozi indicatori. Arsenalul lui de semnale (zone extreme, schimbarea trendului, divergente) da posibilitatea de a face o prognoza foarte exacta al deplasarii preturilor.