Suport si Rezistenta

Graficul parca se propteste in linia de sus. Linia opune „rezistenta” miscarii mai departe, in aceasta directie. Linia de suport, la randul sau, „sustine” de jos graficul. Aceste linii sunt strict conventionale, ele pot fi desenate nu doar orizontal, ci si sub unghi.

Liniile de rezistenta si suport semnifica cotatiile importante, mai sus (mai jos) pe care preturile pentru acest interval de timp nu au vrut sau nu au putut sa le depaseasca. Daca liniile sunt trasate corect, graficul aminteste un sarpe lunecand de-a lungul unui canal cu peretii drepti. Sarpele se misca si se propteste cand intr-un perete cand in altul.

Liniile de rezistenta si de suport trasate de doi traderi diferiti, vor fi trasate in doua moduri diferite. Fiecare vede piata in felul sau.  Dar cu cat mai multi traderi vad aceste linii in locuri asemanatoare, cu atat mai „reale ”vor fi. Daca pretul ajunge la limita de sus, sansa ca nu va merge mai departe este mare. In mod identic se intampla si cu linia de suport.

grafic suport si rezistenta in analiza tehnica

Liniile de rezistenta si suport sunt instrumente care trebuie ajustate permanent. Periodic se schimba directia de deplasare a preturilor, respectiv, se deplaseaza si ele.

Conform postulatului 2 din teoria Daw, pretul are caracter directionat. In anumite perioade, preturile cresc, iar in altele - scad. Liniile ne arata directia acestor deplasari, pana la infinit.

Directia deplasarii preturilor pe piata se numeste tendinta sau „trend”. Trendurile pot avea o durata de cateva secunde sau se pot intinde pe ani in sir. In acelasi timp, in limitele tendintelor, care se intind pe ani, pot exista trenduri mai mici, opuse. Aceasta situatie tipica este aratata in grafic. Aici, in limitele deplasarii in sus a preturilor pe parcursul a doi ani, putem urmari si deplasari in jos, pe perioade mai mici.

Multi i-au auzit pe traderi folosid termenii „taur” si „urs” Ei considera ca taurul isi ridica adversarul cu coarnele, de jos in sus. Ursul ii sugruma cu laba – de sus in jos. Respectiv, traderii care imping preturile in sus sunt numiti „tauri”, cei care, prin actiunile lor le dau in jos – „ursi”.

Orice deplasare a pretului este rezultatul ciocnirii a doua armate: a taurilor si a ursilor. E un razboi rece si este fireasca situatia in care taurii si ursii trec dintr-o parte in alta de mai multe ori pe zi. Perioadele separate de dominare a taurilor si a ursilor provoaca anumite deplasari ale preturilor. Dar pot interveni situatii in care preturile stagneaza, ele se deplaseaza intr-un canal orizontal. Aceasta situatie se numeste trend „lateral”, flat sau range.

In baza teoriei Daw, pretul  va continua sa se deplaseze intr-o directie deja determinata. Asa a luat nastere un mare adevar in tranzactionare: sa nu tranzactionezi impotriva trendului, deoarece trendul e mai puternic decat tine. Este ca si cum ai inota impotriva curentului unui rau. Este important sa sesizezi directia de deplasare a preturilor si, pe aceasta baza, sa castigi bani. Aici intervine intelegerea mecanismului de functionare a trendului.