Dolarul

Elementul cel mai important care uneste aceste perechi valutare este dolarul, care este valuta de baza a perechilor. Dolarul si-a intarit pozitia pe pietele internationale inca din 1920-1930, cand Europa, dorind sa lichideze criza economica postbelica, a fost nevoita sa-si vanda Americii rezervele de aur.

Urmatoarea etapa este anul 1944, cand prin prevederile sistemului Bretton-Wood, dolarul a capatat statutul valutei internationale de rezerva si s-a fixat la nivelul de 35 dolari pentru o uncie de aur. Celelalte valute au inceput sa fie stabilite in raport cu dolarul.

De aici dolarul ia ascensiuni uimitoare. in 1947 in SUA a fost adoptat programul de restabilire a economiei europene, cunoscut ca planul Marshall. Programul prevedea o satisfacere a „setei de bani”, adica de dolari, pana cand Europa va putea singura sa se intretina.

Actiunile de mai departe ale dolarului i-au adus hegemonia. Cucerind treptat lumea, el a devenit un lider adevarat. Dar iata ca maretia dolarului a fost suprimata in anii 1960, cand mai multe tari europene si-au anuntat convertibilitatea libera a propriilor valute. In acesl moment SUA nu a mai putut mentine echivalentul stabilit pentru dolar. De altfel, riscul inflatiei si cresterea datoriilor externe ale tarii, cat si alte probleme economice, au produs   devalorizarea dolarului in decembrie 1971 si falimentarea sistemului valutar anglo-american.

Iar noul sistem valutar care a inceput sa se formeze in anii 1970, a refuzat folosirea aurului ca sursa de acoperire a deficitului in platile internationale. Cursurile valutare s-au clasat intr-o „plutire libera” care s-a limitat o perioada la anumite coridoare de pret.

Iar dolarul? Trecand niste momente mai dificile, detine in continuare pozitia de valuta de baza, in raport cu care sunt stabilite preturile altor valute. Actualmente, aproximativ 70% dintre afacerile mondiale sunt efectuate in dolari. Si, meritand cu adevarat statutul de „refugiu valutar sigur”, dolarul are tendinta sa-l mentina. Doar SUA detine, in acest moment, lideritatea absoluta politica si economica.